Ob temeljitem vzdrževanju ustne higiene priporočamo še uporabo antiseptične tekočine, ki vsebuje aktivno sestavino 0,2 % klorheksidin.

Indikacije za uporabo:

  • periodična uporaba za preprečevanje nastanka vnetja dlesni,

  • uporaba pri zdravljenju vnetja dlesni,

  • uporaba pri oslabljenem imunskem sistemu,

  • zagotavljanje učinkovite zaščite na težko dostopnih mestih.

Klorheksidin je najučinkovitejši antiseptik in zmanjša količino škodljivih bakterij v ustni votlini. Veže se na zobno površino in ustno sluznico, zato je učinek podaljšan. Posledica tega je, da se zmanjša lepljenje zobnih oblog in prepreči nastanek vnetja dlesni.

Z vezavo na celično steno bakterij povzroči razgradnjo in propad bakterij. Klorheksidin deluje le, če je vezan na zobno površino, zobne obloge pa zmanjšujejo njegovo delovanje.

Klorhesidin lahko povzroči površinsko zabarvanje. Pigmenti, ki so v tobaku ter hrani in pijači, se lahko vežejo na molekulo klorheksidina, ki je že tako vezan na zob in druge površine, zato se le-te obarvajo s temi pigmenti. Včasih je zabarvanja možno odstraniti le s profesionalnim čiščenjem v ordinaciji.

Stranski učinki klorheksidina so prehodna izguba ali motnja okušanja, erozije ustnih sluznic in otekanje obušesnih žlez slinavk. Navedeni stranski učinki so redki in prehodnega značaja. Po prenehanju uporabe klorheksidina izzvenijo.

Klorheksidin se predpisuje pri akutnih in kroničnih vnetjih ustne sluznice ter po oralno-kirurških posegih. Za preprečevanje nastanka vnetja obzobnih tkiv ob sicer dobri ustni higieni se uporablja periodično vsake 3 mesece 14 dni.

Preventivno delovanje klorheksidina je učinkovitejše od kurativnega v primerih, ko je vnetje obzobnih tkiv že nastalo.