Odstranjevanje amalgama

Amalgamske plombe so se vrsto let množično uporabljale za nadomeščanje manjkajoče zobovine, ki je bila odstranjena zaradi kariesa ali kot posledica poškodb. Bile so poceni in zelo vzdržljive. Toda dentalni amalgam je zlitina, ki je sestavljena iz štirih vrst kovin: živega srebra, bakra, srebra in kositra. Največji delež, več kot polovico, predstavlja živo srebro, ki je najbolj strupeno. Poleg tega zahteva namestitev amalgama tudi brušenje večjega dela zobne strukture.

Zaradi teh dveh razlogov sodobno zobozdravstvo opušča uporabo amalgama in ga nadomešča s kompozitnimi materiali oziroma belimi plombami. Pri zamenjavi večjih amalgamskih plomb priporočamo izdelavo keramičnih zalivk (angleško inlay, onlay). To so nadomestki za poškodovano zobovino, izdelani v zobnem laboratoriju na osnovi odtisa iz kompozitnih ali biokompatibilnih polnokeramičnih materialov.

Tudi v Ordinaciji dentalne medicine vam svetujemo zamenjavo starih obrabljenih amalgamskih plomb s keramičnimi zalivkami (inlay in onlay).

Postopek odstranjevanja amalgama izvajamo po najvišjih strokovnih standardih. Z uporabo posebnih svedrov in opne, ki preprečuje vdor amalgama v prebavno ali dihalno pot, ter s posebno tehniko lovljenja delcev s sesalci, je za varnost pacientov dobro poskrbljeno.