Zdravljenje dlesni

Za lep in sproščen nasmeh niso dovolj le zdravi zobje, ampak je zelo pomembno tudi zdravje dlesni.

Vnetje dlesni ali gingivitis se pojavi zaradi neustrezne ustne higiene, sistemskih bolezni, razvad ali povečane genetske nagnjenosti. Bakterije razkrajajo ostanke hrane v ustni votlini, pri tem pa nastajajo strupeni toksini. Bakterije povzročajo pordelost, otekanje in krvavitev dlesni, ki je še posebej opazna pri ščetkanju zob. Dobra ustna higiena, ki vključuje tudi čiščenje zobnega kamna pri zobozdravniku, lahko znatno zmanjša vnetne procese na dlesnih.

Če se ne ukrepa pravočasno, lahko vnetje dlesni preide v kronično bolezen, ki ji pravimo kronični pariodontitis ali parodontalna bolezen. S to boleznijo se srečuje več kot polovica ljudi, ker pa poteka prikrito, je mnogi ne jemljejo dovolj resno. Tudi zaradi tega je parodontalna bolezen najpogostejši vzrok za izgubo zob pri odraslih.

Napredovalo vnetje dlesni povzroča izgubo kostnine, v kateri je zob vraščen, kar povzroči majavost in izpadanje popolnoma zdravih zob.

Zdravljenje se prilagodi stadiju bolezni, vedno pa obsega postopke za zmanjšanje bakterijskih oblog. Lahko se opravi samo temeljito čiščenje zobnega kamna, v težjih primerih tudi luščenje in glajenje zobnih korenin, pri zelo napredovali bolezni je treba opraviti kirurški parodontološki poseg.