Zobne proteze

Izguba večjega števila zob ima pomemben vpliv na kakovost življenja vsakega posameznika. Ob tem je zmanjšana sposobnost žvečenja hrane, prisotne so težave pri izgovorjavi, pomanjkljiv je videz v predelu spodnje tretjine obraza in obraza v celoti.

Pri težjih posledicah izgube večjega števila zob lahko govorimo o zobni ali dentalni invalidnosti. Takšno stanje lahko vodi v socialno omejenost ali celo izključenost, ki je psihološko pogojena s pomembno znižano samozavestjo in samopodobo, občutki krivde in sramu, ob sicer prisotni tesnobi in negativnem odzivu sorodnikov, sodelavcev in znancev.

Zobna proteza je iz umetnih materialov narejen nadomestek večjega števila zob. Služi za nadomeščanje izgubljenih naravnih zob in omogoča povrnitev funkcij žvečenja hrane in izgovarjave ter izboljša videz. Pravimo, da proteze omogočajo funkcionalno in estetsko rehabilitacijo pacientov pri delni ali popolni brezzobosti.

V praksi se uporabljata popolna ali totalna proteza, ki nadomesti zobe v celotnem zobnem loku, in delna proteza, ki nadomešča manjše število zob.