Implantologija

Zobni implantat je umeten nadomestek zobne korenine, ki se vgradi v čeljustno kost in lahko nadomešča posamezen zob ali več zob.

Na dveh implantatih je možna nadgradnja z mostičkom na podoben način kot na dveh nosilnih zobnih krnih. Zobni implantat se vgrajuje v čeljustno kost še z namenom stabilizacije totalnih zobnih protez. Stabilizacija je možna na različne načine na različnem številu zobnih implantatov.

Zobni implantati se že več kot 25 let uspešno vstavljajo v čeljustno kost. Metode in materiali so za paciente varni, dolgoročna uspešnost zdravljenja z zobnimi implantati je več kot 90-odstotna.

Predpogoj za uspešno vstavitev implantata je dobro splošno zdravstveno stanje in oralno zdravje. Vstavitev zobnega implantata je možna le ob odsotnosti bolezenskih stanj in vnetnih procesov v ustni votlini. V Ordinaciji dentalne medicine izvajamo vse postopke zdravljenja zobnih in obzobnih tkiv pred vstavitvijo zobnih implantatov.

Pred vstavitvijo zobnih implantatov opravimo rentgensko diagnostiko, ki vključuje merjenje količine in kakovosti kostnine. Priporočamo tudi opravljanje laboratorijskih preiskav za določanje koncentracij holesterola, vitamina D in krvnega sladkorja. Redno spremljanje in uravnavanje laboratorijskih parametrov je pomembno za dolgoročno uspešnost implantološkega zdravljenja.

Zaradi pomanjkanja razpoložljive kostnine v področju načrtovanja zobnih implantatov so včasih potrebni dodatni postopki dograjevanja kostnine s pomočjo biomaterialov.

Vstavitev implantata se opravi v lokalni ali prevodni anesteziji. Inštrumenti, ki se pri tem uporabljajo, so za vsak implantološki sistem drugačni. Sistemi se med seboj razlikujejo po različnih oblikah, velikosti in površinah implantatov, razlikujejo pa se tudi glede načina povezave med implantatom in nadgradnjo ter glede na nekatere druge lastnosti.

Pri vstavitvi zobnega implantata se odmakne ustna sluznica in dlesen v področju načrtovanega mesta vstavitve. Po vstavitvi zobnega implantata se dlesen zašije. Šivi se po enem do dveh tednih odstranijo. Vraščanje implantata traja štiri mesece v zgornji in tri mesece v spodnji čeljusti. Po uspešnem vraščanju implantata v kost se zdravljenje nadaljuje z manjšim kirurškim posegom, s katerim se v lokalni anesteziji odpre notranji del implantata, ki leži pod dlesnijo. V implantat se začasno za 14 dni privijači oblikovalec dlesni. S tem je kirurški del implantološke oskrbe zaključen.

Postopek nadomestitve zoba z implantatom se konča s protetičnimi postopki. Ti vključujejo načrtovanje in izvedbo protetične nadgradnje.

Na zobni implantat je običajno privijačena nadgradnja, ki je narejena iz biokompatibilnih materialov titana ali cirkonijevega oksida. Nadgradnja je nosilec za protetično oskrbo s prevlekami iz različnih materialov, kovinsko-keramičnih, cirkonsko-keramičnih ali protetičnimi prevlekami iz cirkonijevega oksida. Protetične prevleke so na nadgradnje cementirane s posebnimi cementi ali vijačene.