Skrb za zobe je pomemben del vzgoje otrok

V Ordinaciji dentalne medicine se aktivno posvečamo negi in zdravljenju zob najmlajših pacientov. Poleg individualno prilagojenih metod zdravljenja, ki temeljijo na najnovejših raziskavah, nudimo otrokom prijazno okolje.

Otroci pogosto razvijejo strah pred obiskom zobozdravnika zaradi vrtanja in bolečin, ki pri tem nastopijo. S pravilnim pristopom in nežnim delom jim preženemo strah, zato se ti radi vračajo v našo ordinacijo.

Skrb za otrokove zobe se začne že z izraščanjem prvih mlečnih zob. Že takrat morate starši začeti z redno vsakodnevno ustno higieno svojih otrok.

Velik vpliv na zdravje zob ima tudi prehrana, zlasti prekomerno uživanje sladkarij. Svetujemo, da otroci uživajo čim manj sladkarij. Pomembno je, da jim uživanje sladkarij časovno omejite in jim ne ponujate sladkih priboljškov. Namesto sladkarij jim raje postrezite s svežim sadjem in zelenjavo. Pogosto se izkaže, da otroci zelo radi grizejo korenje, papriko in drugo zelenjavo.

Priporočljivo je, da z otrokom prvič obiščete zobozdravnika, ko dopolni eno leto. S tem mu zagotovite optimalno ustno higieno že od samega začetka razvoja zob. Tudi morebitne težave se tako lahko hitro odkrijejo in čim prej pozdravijo.

Pri otroškem zobozdravstvu je zelo pomemben pravočasen pregled stanja jamic na griznih površinah stranskih zob in ocena indikacij za izvedbo postopka zalivanja jamic. Za zmanjšanje nastanka raztapljanja sklenine, ki je začetni proces pri nastajanju zobnega kariesa, priporočamo dnevno spiranje ustne votline s tekočino, ki vsebuje primerne koncentracije fluoridov.

Za vašega otroka poskrbimo pri zdravljenju kariesa in oskrbi poškodovanih zob. Za nadgradnje uporabljamo materiale, ki so primerni otrokovi starosti.

Starejšim otrokom razložimo vse, kar morajo vedeti o učinkoviti ustni higieni. Ta je pri otrocih še posebej pomembna v času ortodontskega zdravljenja.