Skrb za zobe je pomemben del vzgoje otrok

V Ordinaciji dentalne medicine se aktivno posvečamo negi in zdravljenju zob najmlajših pacientov. Poleg individualno prilagojenih metod zdravljenja, ki temeljijo na najnovejših raziskavah, nudimo otrokom prijazno okolje.

Otroci pogosto razvijejo strah pred obiskom zobozdravnika zaradi vrtanja in bolečin, ki pri tem nastopijo. S pravilnim pristopom in nežnim delom pri otrocih preženemo strah, zato se ti radi vračajo v našo ordinacijo.

Skrb za otrokove zobe se začne že z izraščanjem prvih mlečnih zob. Že takrat morate starši začeti z redno vsakodnevno ustno higieno svojih otrok.

Velik pomen na zdravje zob ima tudi prehrana. Pri otrocih je največja težava preveliko uživanje sladkarij, zato svetujemo, da otroci uživajo čim manj sladkarij. Pomembno je tudi, da je uživanje sladkarij časovno omejeno in da otroci neprestano ne grizljajo sladkih priboljškov. Namesto sladkarij jim raje postrezite s svežim sadjem in zelenjavo. Pogosto se izkaže, da otroci zelo radi grizejo korenje, papriko in drugo zelenjavo.

Priporočljivo je, da otroci v starosti enega leta prvič obiščejo zobozdravnika. S tem jim zagotovite optimalno ustno higieno že od samega začetka razvoja zob. Tudi morebitne težave se tako lahko hitro odkrijejo in čim prej pozdravijo.

Pri otroškem zobozdravstvu je zelo pomemben pravočasen pregled stanja jamic na griznih površinah stranskih zob in ocena o indikacijah za izvedbo postopka zalivanja jamic. Za zmanjšanje nastanka raztapljanja sklenine, ki je začetni proces pri nastajanju zobnega kariesa, priporočamo dnevno spiranje ustne votline s tekočino, ki vsebuje primerne koncentracije fluoridov.

Za vašega otroka poskrbimo pri zdravljenju kariesa in oskrbi poškodovanih zob. Za nadgradnje uporabljamo materiale, ki so primerni otrokovi starosti.

Starejšim otrokom razložimo vse, kar morajo vedeti o učinkoviti ustni higieni. Ta je pri otrocih še posebej pomembna v času ortodontskega zdravljenja.