V Ordinaciji dentalne medicine za nadomestitev izgubljenih zob uporabljamo metodo vgradnje implantatov, ki se imenuje vodena implantologija.

Postopek vstavitve implantata se načrtuje s pomočjo računalniške obdelave, kar zagotavlja, da se poseg izvede na najbolj natančen način.

Prednosti vodene implantološke kirurgije za paciente so:

  • posegi so manj boleči,
  • čas posega je krajši,
  • krajši je čas okrevanja,
  • kirurške rane so minimalne,
  • predvidljivost in zmanjšana možnost nastanka nepričakovanih situacij.

Postopek vstavljanja zobnih implantatov s kirurškimi vodili

Postopek vstavitve implantatov poteka v štirih fazah:
1. zajem podatkov,
2. načrt vstavitve vsadkov,
3. izdelava kirurškega vodila in
4. vodena kirurška implantologija.

Podrobnejši opis postopka vodene implantologije

Razvoj vodene implantologije sta omogočila razvoj rentgenske diagnostike in posebni računalniški programi.

Rentgensko slikanje CBCT, ki omogoča 3D zapis z visoko stopnjo natančnosti, generira anatomsko stanje pacienta, optični čitalec pa generira površino zobovja in sluznic pacienta.

Z združevanjem obeh zapisov lahko zdravstvena ekipa natančno, zanesljivo, varno in predvidljivo načrtuje celoten postopek.

Sodobni računalniški programi s svojimi orodji po zapisu CBCT preiskave čeljusti omogočajo natančno načrtovanje kirurškega vstavljanja zobnih implantatov v virtualni čeljustnici.

Tovrstna računalniška orodja poleg natančnega določanja položaja implantatov omogočajo tudi označevanje lokacije in poteka živcev, votlin, analizo kvalitete kostnine in analizo medsebojnih položajev med implantati.

Virtualno načrtovanje se prenese v kirurško izvedbo z izdelavo kirurških vodil, s katerimi se določi mesto, globino in naklon vstavitve implantata.

S kirurškimi vodili je zagotovljena stopnja natančnosti manj kot milimeter, kar zagotavlja visoko zanesljivost izvajanja posegov.

Vitalnim strukturam se lahko z implantati pri tej metodi zelo približamo in izkoristimo maksimalni volumen razpoložljive kostnine.

To omogoča več indikacij za vstavitev vsadkov brez dodatnih stroškov za dolgotrajne postopke kostne regeneracije za zagotavljanje zadostnega kostnega volumna.

Pripravili smo tudi video posnetek primera kirurškega dela vodene implantologije v naši ordinaciji.